Υπάρχουν παγίδες στο συναινετικό διαζύγιο;

Υπάρχουν παγίδες στο συναινετικό διαζύγιο

Το συναινετικό διαζύγιο θεωρείται αναμφισβήτητα ο πιο γρήγορος, οικονομικός και με τις λιγότερες συναισθηματικές εντάσεις τρόπος για να τερματιστεί ένας γάμος και να ρυθμιστούν τα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά. Οι δικηγόροι συνιστούν πάντα αυτόν τον τρόπο λύσης του γάμου, και μόνο αν υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες για τα ανήλικα παιδιά να προτείνουν τη διαδικασία αντιδικίας.

Παγίδες στο Συναινετικό Διαζύγιο – Ποιες Είναι;

Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχουν παγίδες στο συναινετικό διαζύγιο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν ουσιαστικές παγίδες, καθώς η διαδικασία στηρίζεται στη συμφωνία και τη βούληση και των δύο συζύγων, με τη συμμετοχή δύο δικηγόρων (ένας για κάθε μέρος) και ενός συμβολαιογράφου. Ας δούμε αναλυτικότερα τα βήματα και τα συχνά λάθη που μπορεί να γίνουν, τα οποία όμως δεν αποτελούν παγίδες.

Διαδικασία Συναινετικού Διαζυγίου

Το συναινετικό διαζύγιο αποτελεί μια έγγραφη συμφωνία μεταξύ των συζύγων για τη λύση του θρησκευτικού ή πολιτικού γάμου τους. Με αυτή τη διαδικασία, οι σύζυγοι συμφωνούν αφενός στη λύση του γάμου και αφετέρου ρυθμίζουν μέσω ιδιωτικού συμφωνητικού, που εντάσσεται στη συμβολαιογραφική πράξη, τα θέματα που αφορούν την επιμέλεια, την επικοινωνία και τη διατροφή των παιδιών τους, καθώς και τυχόν περιουσιακά ζητήματα και μετοίκηση από την οικογενειακή στέγη.

Οι σύζυγοι διατυπώνουν τις αξιώσεις τους και επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους. Οι δικηγόροι συντάσσουν το ιδιωτικό συμφωνητικό, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις τους με τα παιδιά μετά το διαζύγιο (επιμέλεια, διατροφή, επικοινωνία).

Αφού οι δικηγόροι παρουσιάσουν το ιδιωτικό συμφωνητικό στους πελάτες τους, και εφόσον και οι δύο το εγκρίνουν, ακολουθεί η υπογραφή του συμφωνητικού στα ΚΕΠ από τους συζύγους, όπου η δημόσια αρχή πιστοποιεί τη γνησιότητα της υπογραφής τους. Μετά από τουλάχιστον 10 ημέρες από την υπογραφή του ιδιωτικού συμφωνητικού και την πιστοποίηση της υπογραφής, προχωρά η διαδικασία της συμβολαιογραφικής πράξης. Ο συμβολαιογράφος μετατρέπει το ιδιωτικό συμφωνητικό σε συμβολαιογραφικό έγγραφο και όλοι οι εμπλεκόμενοι το υπογράφουν.

Το επόμενο βήμα είναι η πνευματική λύση του γάμου στη μητρόπολη της ενορίας όπου τελέστηκε ο γάμος. Τέλος, η κατάθεση του αντιγράφου της συμβολαιογραφικής πράξης στο ληξιαρχείο, όπου είχε καταχωρηθεί ο γάμος, ολοκληρώνει τη διαδικασία.

Είναι σημαντικό οι σύζυγοι, πριν επισκεφθούν τους δικηγόρους τους, να έχουν εφοδιαστεί με το απόσπασμα της ληξιαρχικής πράξης του γάμου τους, με πρόσφατη ημερομηνία, καθώς και με το πιστοποιητικό της οικογενειακής τους κατάστασης, επίσης πρόσφατο. Αυτό θα διευκολύνει το έργο των δικηγόρων και του συμβολαιογράφου. Επίσης, θα ήταν καλό να μην υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ τους σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν τη λύση του γάμου. Αν δεν υπάρχει κάποια στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ των συζύγων, η εμπειρία δείχνει ότι η συναινετική λύση του γάμου δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Ποιες είναι όμως οι τρεις «αβλεψίες» που συχνά γίνονται από παραδρομή και μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στο μέλλον; Η πρώτη περίπτωση αφορά τη μη ακριβή καθορισμό του δικαιώματος επικοινωνίας του γονέα που δεν διαμένει με το τέκνο. Συχνά ορίζεται γενικά ότι ο γονέας θα έχει ελεύθερη και ανεμπόδιστη επικοινωνία με το παιδί. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να υπάρχει συγκεκριμένη οριοθέτηση των χρονικών διαστημάτων επικοινωνίας (π.χ., κάθε Τετάρτη από 5-9 μ.μ.). Επίσης, θα πρέπει να επισημαίνεται η δυνατότητα για ψηφιακή επικοινωνία μέσω Skype, καθώς και η επικοινωνία κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αλλά και κατά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αν η επικοινωνία δεν καθοριστεί με ακρίβεια, είναι δύσκολο να αποδειχθεί η παραβίαση της από τον άλλο γονέα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορά την παραίτηση από την αξίωση συμμετοχής στα αποκτήματα του γάμου (γνωστή και ως μαχητό τεκμήριο του 1/3) στο ιδιωτικό συμφωνητικό λύσης του γάμου. Αν και υπάρχει διαφωνία στη νομική θεωρία και νομολογία σχετικά με το αν είναι ισχυρή μια τέτοια παραίτηση, συνιστάται να περιλαμβάνεται στο συμφωνητικό. Για περισσότερες πληροφορίες, κλείστε ραντεβού με δικηγόρο διαζυγίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *