Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας – Άρθρο 337

Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας
Ο όρος “προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας” αναφέρεται στην προσβολή της αξιοπρέπειας κάποιου ατόμου μέσω ανεπιθύμητων σεξουαλικών προτάσεων ή ενεργειών. Στην Ελλάδα, η νομοθεσία που σχετίζεται με την προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας εντάσσεται στον Ποινικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 337 του Ποινικού Κώδικα προβλέπει:

Άρθρο 337 – Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

  1. Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, προτάσεις που αφορούν γενετήσιες σχέσεις, προτάσεις με αισχρό περιεχόμενο, εκδηλώσεις σεξουαλικού περιεχομένου ή πράξεις, προσβάλλει την αιδώ άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως δύο ετών ή χρηματική ποινή.
  2. Αν η πράξη τελέστηκε ενώπιον ανηλίκου κάτω των δέκα πέντε ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών.

Αυτές οι διατάξεις αποσκοπούν στην προστασία της αξιοπρέπειας και της αιδούς του ατόμου από ανεπιθύμητες και προσβλητικές συμπεριφορές γενετήσιου χαρακτήρα. Επιπλέον, οι κυρώσεις γίνονται πιο αυστηρές όταν τα θύματα είναι ανήλικοι.

Η νομοθεσία συνεχώς εξελίσσεται για να καλύπτει νέες μορφές παραβιάσεων και να προσαρμόζεται στις κοινωνικές ανάγκες και αντιλήψεις. Αν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με πρόσφατες τροποποιήσεις ή άλλες πτυχές του νόμου, παρακαλώ ενημερώστε με για να σας παράσχω περισσότερες λεπτομέρειες.

Ακριβώς, η διάταξη του άρθρου 336 του Ποινικού Κώδικα στην Ελλάδα αφορά το αδίκημα του βιασμού και προβλέπει τις ποινές που επιβάλλονται σε όσους εξαναγκάζουν κάποιον άλλο σε γενετήσιες πράξεις με σωματική βία ή απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας.

Άρθρο 336 – Βιασμός

  1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης, τιμωρείται με κάθειρξη.
  2. Αν η πράξη τελέστηκε από δύο ή περισσότερους που ενεργούσαν από κοινού ή αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τη βαριά σωματική βλάβη του παθόντος ή τελέστηκε κατά ανηλίκου, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

Όταν μιλάμε για κάθειρξη στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, αναφερόμαστε σε ποινή φυλάκισης που κυμαίνεται από 5 έως 20 έτη, και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και ισόβια κάθειρξη. Αυτό καταδεικνύει τη σοβαρότητα του αδικήματος και την αυστηρότητα της τιμωρίας που επιβάλλεται στους δράστες τέτοιων εγκλημάτων.

Η πρόβλεψη για το εν λόγω αδίκημα περιλαμβάνεται στο άρθρο 334 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο ορίζει τα εξής:

Όποιος με χειρονομίες γενετήσιου χαρακτήρα, με προτάσεις που σχετίζονται με γενετήσιες πράξεις, με γενετήσιες πράξεις που εκτελούνται ενώπιον άλλου ή με επίδειξη των γεννητικών του οργάνων προσβάλλει βάναυσα την τιμή άλλου, τιμωρείται με φυλάκιση έως ένα έτος ή χρηματική ποινή. Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση, εκτός εάν το θύμα είναι ανήλικο. Η ποινή αυξάνεται σε φυλάκιση έως δύο έτη ή χρηματική ποινή, αν το θύμα είναι κάτω των δώδεκα ετών. Ενήλικος που μέσω διαδικτύου ή άλλων μέσων ή τεχνολογιών πληροφορικής έρχεται σε επαφή με άτομο κάτω των δεκαπέντε ετών και το προσβάλλει με χειρονομίες ή προτάσεις στη γενετήσια ζωή του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών. Αν ακολουθήσει συνάντηση, η ποινή αυξάνεται σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών. Όποιος κάνει γενετήσιες χειρονομίες ή προτάσεις για γενετήσιες πράξεις σε άτομο που εξαρτάται εργασιακά από αυτόν ή εκμεταλλευόμενος τη θέση αναζήτησης εργασίας, τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία έτη.

Η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας θεωρείται η βάναυση προσβολή της αξιοπρέπειας του θύματος στο γενετήσιο πεδίο της προσωπικότητάς του, με ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις για ασελγείς πράξεις. Το αδίκημα αυτό τιμωρείται ως πλημμέλημα με ποινή φυλάκισης μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή. Αν υπάρχουν ειδικές περιστάσεις ή το θύμα είναι ανήλικο, η ποινή μπορεί να φτάσει έως τρία έτη. Το αδίκημα συνήθως αφορά ήπιες γενετήσιες επαφές, όπως ψαύσεις, θωπείες, ασπασμούς και εναγκαλισμούς, που δεν φτάνουν στην τέλεση ασελγούς πράξης. Οι προτάσεις του δράστη δεν απαιτούν σωματική επαφή και μπορεί να γίνονται ρητά ή με χειρονομίες. Απαιτείται δόλος του δράστη, δηλαδή πρόθεση να πραγματοποιήσει τις αναφερθείσες χειρονομίες ή προτάσεις για να ικανοποιήσει τη γενετήσια επιθυμία του.

Στις μέρες μας, το αδίκημα αυτό εμφανίζει αυξημένη συχνότητα, με περισσότερες καταγγελίες, ειδικά από ανήλικους. Συνήθεις χώροι τέλεσης είναι τα φροντιστήρια, τα σχολεία, οι σύλλογοι και οι χώροι εργασίας. Παρά το γεγονός ότι δεν αποτελεί έγκλημα ίσης βαρύτητας με άλλα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή της οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ελευθερίας, οι δράστες πρέπει να τιμωρούνται όπως ο νόμος προβλέπει, διότι προκαλούν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα και φοβικές τάσεις στα θύματα τους.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *