Πως πιστοποιείται η διάσταση

Πως πιστοποιείται η διάσταση

Το αμάχητο τεκμήριο της διετούς διαστάσεως χρησιμοποιείται σε πολλά διαζύγια, αλλά πρέπει να αποδειχθεί για να εκδοθεί απόφαση διαζυγίου και να λυθεί ο γάμος. Αυτό το τεκμήριο είναι συχνά χρήσιμο γιατί, αν αποδειχθεί, οδηγεί αυτομάτως στη λύση του γάμου. Αντίθετα, τα υπόλοιπα τεκμήρια είναι μαχητά και μπορούν να αμφισβητηθούν από τον αντίδικο.

Πώς μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει συμπληρωθεί η διετής διάσταση μεταξύ των συζύγων;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν είναι απλή. Η απόδειξη της διετούς διαστάσεως εξαρτάται από το αποδεικτικό υλικό που θα αξιολογήσει το δικαστήριο. Συνηθισμένα αποδεικτικά στοιχεία περιλαμβάνουν μάρτυρες που επιβεβαιώνουν τη διάρκεια της διάστασης, έγγραφα που δείχνουν τη χωριστή διαμονή των συζύγων και ίσως κάποια εξώδικη δήλωση που να αναφέρει την απομάκρυνση από τη συζυγική κατοικία. Μέσω αυτών των στοιχείων, το δικαστήριο θα μπορέσει να επιβεβαιώσει αν έχει συμπληρωθεί η διετής διάσταση.

Σύμφωνα με το άρθρο 1439 παρ. 3 του Αστικού Κώδικα, η διετής διάσταση θεωρείται αμάχητο τεκμήριο για τον κλονισμό του γάμου. Το άρθρο αναφέρει ότι «εφόσον οι σύζυγοι είναι σε διάσταση για τουλάχιστον δύο χρόνια, ο κλονισμός του γάμου τεκμαίρεται αμάχητα και το διαζύγιο μπορεί να ζητηθεί, ακόμα και αν η αιτία του κλονισμού σχετίζεται με τον ενάγοντα. Ο χρόνος διάστασης υπολογίζεται κατά τη διάρκεια της συζήτησης της αγωγής και δεν επηρεάζεται από μικρές διακοπές που έγιναν ως προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης». Ο δικηγόρος διαζυγίων Κωνσταντίνος Καμουζής είναι εδώ για να σας βοηθήσει άμεσα.

Η διάσταση είναι μια νομική κατάσταση που αφορά τη διακοπή της κοινής ζωής των συζύγων. Η πιστοποίηση της διάστασης είναι απαραίτητη σε πολλές περιπτώσεις, είτε για την έναρξη διαδικασιών διαζυγίου είτε για την επιμέλεια των παιδιών και άλλες νομικές υποθέσεις. Για να πιστοποιηθεί η διάσταση, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Τι είναι η διάσταση

Η διάσταση ορίζεται ως η παύση της κοινής συζυγικής ζωής. Οι δύο σύζυγοι μπορεί να συνεχίζουν να ζουν κάτω από την ίδια στέγη, αλλά η συναισθηματική και πρακτική τους σχέση έχει διακοπεί. Δεν υπάρχει πια κοινός βίος. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η διάσταση δεν είναι το ίδιο με το διαζύγιο, καθώς δεν είναι απαραίτητα μόνιμη.

Πώς αποδεικνύεται η διάσταση

Η διάσταση μπορεί να αποδειχθεί με διάφορους τρόπους. Ένας από τους συνηθισμένους τρόπους είναι η επίσημη συμφωνία διάστασης, στην οποία οι δύο σύζυγοι αναγνωρίζουν και συμφωνούν ότι βρίσκονται σε διάσταση. Μια τέτοια συμφωνία μπορεί να συνταχθεί από έναν δικηγόρο και να κατατεθεί στο δικαστήριο.

Έγγραφα που απαιτούνται

Για την επίσημη πιστοποίηση της διάστασης, απαιτούνται ορισμένα έγγραφα. Συνήθως, οι δύο σύζυγοι πρέπει να παρέχουν αποδείξεις ότι έχουν διακόψει την κοινή τους ζωή για μια συγκεκριμένη περίοδο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μαρτυρίες από γείτονες, οικογένεια ή φίλους, καθώς και έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ζουν σε διαφορετικές διευθύνσεις.

Ρόλος του δικηγόρου

Ένας δικηγόρος μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη διαδικασία πιστοποίησης της διάστασης. Ο δικηγόρος θα σου καθοδηγήσει τα απαραίτητα βήματα και θα σε βοηθήσει να συγκεντρώσεις τα κατάλληλα έγγραφα. Επιπλέον, θα συντάξει τη συμφωνία διάστασης και θα διασφαλίσει ότι τηρείται η νομοθεσία.

Διάσταση χωρίς συμφωνία

Σε περίπτωση που οι δύο σύζυγοι δεν μπορούν να συμφωνήσουν για τη διάσταση, μπορεί να είναι απαραίτητη η προσφυγή στο δικαστήριο. Το δικαστήριο θα εξετάσει τις συνθήκες και θα αποφασίσει εάν η διάσταση είναι πραγματική. Αυτό συνήθως γίνεται όταν ένας από τους συζύγους αρνείται να αναγνωρίσει τη διάσταση.

Διάρκεια της διάστασης

Για να μπορεί να ζητηθεί διαζύγιο με βάση τη διάσταση, πρέπει να έχει διαρκέσει για τουλάχιστον δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η διάσταση πρέπει να είναι συνεχής και χωρίς διακοπή. Εάν οι δύο σύζυγοι επανασυνδεθούν για κάποιο διάστημα, η χρονική διάρκεια μπορεί να επανεκκινήσει.

Συνέπειες της διάστασης

Η διάσταση έχει σημαντικές συνέπειες στη νομική και προσωπική ζωή των συζύγων. Επηρεάζει τα οικονομικά, την επιμέλεια των παιδιών και τη διαχείριση της κοινής περιουσίας. Αν υπάρχουν παιδιά, η διάσταση μπορεί να επηρεάσει την επιμέλεια και τη διατροφή τους. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζεις τις νομικές συνέπειες πριν προχωρήσεις σε αυτή τη διαδικασία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *